Til forsiden

Derfor har vi laget «KI-Kjetil»

Av Simen Hunding Strømme, Chris Ronald Hermansen, Lene Hegland
KI-avatarenKI-avataren

«KI-Kjetil» er en nyskapende nyhetstjeneste fra TV 2 som har til hensikt å gjøre det amerikanske presidentvalget enklere å forstå.

Tjenesten er en avatar drevet med kunstig intelligens som skal svare på spørsmål om valget generelt, og om TV 2 sine snittmålinger spesielt. KI-Kjetil er en tjeneste som vi eksperimenterer med i forbindelse med det amerikanske valget, og blir fjernet etter at resultatet er klart.

På denne siden kan du bli kjent med KI-Kjetil og hvorfor vi har laget den.

Hvorfor har dere utviklet en avatar?

Som allmennkringkaster har TV 2 en plikt til å tilby en opplysende og sannferdig nyhetstjeneste for alle.

TV 2 har også et mål om å tilby alle i Norge den beste journalistikken. I en verden som stadig er i utvikling, må vi ta i bruk nye metoder og ny teknologi for å klare dette.

Denne tjenesten er ment å hjelpe TV 2s lesere og seere med å forstå USA-valget på en ny måte. Tjenesten bygger på et prinsipp om personalisering. Derfor vil alle finne noe de kan lære om presidentvalget, enten de er svært opptatt av amerikansk politikk, eller trenger enn grunninnføring. Brukere kan snakke direkte med avataren, og få svar. Hvis et tema eller svar er komplisert, kan du be avataren svare på nytt.

Hvorfor ser og høres avataren så ekte ut?

Tjenesten er utviklet ved hjelp av flere avanserte programmer som bygger på kunstig intelligens.

Det er journalist og nyhetsanker Kjetil H. Dale som har lånt bort både stemmen og utseende sitt. Han har gitt sitt samtykke til at avataren har blitt skapt, og har vært med gjennom hele utviklingsperioden.

Stemmen du hører er ikke Dale sin stemme. Det er en syntetisk stemme bygget i programmet Elevenlabs. For å få til dette har vi matet programmet med nesten to timer med opptak av Dales ekte stemme. Resultatet er en naturtro etterligning.

Bildet du ser er heller ikke et opptak av Dale. Det er en digital kopi som er bygget med programmet Heygen. For å få til dette har vi matet programmet med omtrent tre minutter med videoopptak av Dale. Disse opptakene danner grunnlaget for avatarens utseende og mimikk.

I tillegg til avataren kan du se et bilde av Det hvite hus i Washington D.C. NTB har opphavsrett på bildet.

Hvordan kan jeg stole på at det avataren sier er sant?

Selv om det kan virke som at avataren snakker helt fritt, har TV 2 lagt inn en rekke begrensinger for hva avataren kan si, og hvilke spørsmål den kan svare på.

Det er et viktig prinsipp at avatarens svar bygger på fakta og kildekritikk. TV 2s journalister og researchere har over tid sørget for at avataren er trent på faktabasert og objektiv informasjon.

Noen ganger kan du oppleve at du får svar på et spørsmål som du ikke kan finne hos andre kilder. For eksempel knyttet til en oppslutning i ulike stater. Dette er fordi avataren også er integrert med TV 2s egne snittmålinger. Derfor kan du oppleve å få helt ferske nyheter fra avataren.

TV 2 har et prinsipp om at alt innhold som genereres med eller av kunstig intelligens, skal gjennomgås og godkjennes av våre journalister. I dette konseptet opptrer vi litt annerledes. I stedet for å gjøre manuell kontroll av hvert spørsmål, lar vi avataren selv definere om den skal svare, og hva den skal svare. Vi har brukt mye tid i forkant på å sikre at avataren følger TV 2s redaksjonelle retningslinjer.

Vi må likevel understreke at KI-Kjetil kan gjøre feil. KI-Kjetil er et eksperiment og vi kommer til å løpende følge opp eventuelle feil, gjennom tilbakemeldinger og monitorering.

Det er viktig å merke seg at avataren kan svare på kun ett spørsmål av gangen. Hvis du har et oppfølgingsspørsmål, må du stille det helt på nytt.

Samles det inn persondata hvis jeg snakker med avataren?

Nei, vi samler ikke inn persondata; vår fokus er utelukkende på funksjonaliteten til applikasjonen for de som stiller spørsmål til den.

Hvilken teknologi er avataren bygget på?

For å skape avataren har vi brukt en tjeneste kalt 'Interaktiv Avatar' fra Heygen, samt 'Gemini 1.5 Flash' fra Google. For stemmegjengivelsen benyttes teknologi fra Elevenlabs, nærmere bestemt 'Eleven Turbo v2.5'.

Blir det slutt på ekte journalister nå?

Nei. Denne avataren vil ikke erstatte verken Kjetil H. Dale eller noen andre journalister i TV 2. Menneskene og det journalistiske håndverket står i kjernen av nyhetsarbeidet vårt.

TV 2s journalister arbeider etter Vær varsom-plakaten. Selv om det er mange år siden disse presseetiske retningslinjene ble vedtatt, står de sentrale hovedreglene i plakaten også godt i møte med kunstig intelligens.

Denne avataren er et supplement til det varierte nyhetstilbudet vårt. Selv om det er bundet en viss risiko til bruk av all ny teknologi, mener vi at det først og fremst bidrar til at nyhetstilbudet vårt blir enda bedre.